Telefon
İnstagram

Uyku Bozuklukları

Uyku Bozuklukları

Uyku Bozuklukları

 

Uyku her insanın sağlığı için her gün yaşamak zorunda olduğu bir dönemdir. Temel amacı yorucu gündelik yaşamdan sonra vücudun ve beynin dinlenmesini sağlamaktır. Uyku döneminde tam dinlenemeyen veya az dinlenen vücut, yeni güne yorgun başlamaktadır. Gün içerisinde dikkatini toplayamamakta ve sürekli uykululuk hissi ile günlük işlerini yapmaya çalışmaktadır.

Uyku bozukluğunun başlıca şikayetleri olarak; uyuyamama, uykudayken konuşarak uyanma, uykuda bilinçsiz hareketler, diş gıcırdatma, uyurken bacaklarda aşırı hareketlilik, gece boğulma hissi ile uyanma, gündüz yorgun uyanma, baş ağrısı, aşırı uykululuk hali, dikkat dağınıklığı, depresyon, ağır hastalık durumunda boş kaldığı her ortamda uyumaya meyil başlıcaları olarak sayılabilir.

Uyku bozukluğunun  insomnia (uyuyamama), hipersomnia (çok uyuma) şeklinde türleri vardır.

Uyku Bozukluğunun Sebepleri

Psikolojik faktörler, stres, alkol,çalışma saatleri, çevresel faktörler olabilir.

Uyku bozukluklarının tedavisinde davranışçı ve bilişsel terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Bilişsel terapi; birçok insan uyku hakkında yanlış inanış ve davranışlara sahiptir. Bazı kimseler sekiz saatten daha kısa süre uyuduklarında kendilerini kötü hissedeceklerine inanırlar. Bilişsel terapide, bu yanlış fikir ve düşüncelerin düzeltilmesi amacıyla bazı metotlar kullanır. Uykunun başlatılmasına ve gün içindeki endişenin ve yatma vaktindeki uyanıklığın giderilmesinde faydalıdır.